Fotbal American: Cluj Crusaders vs Reșița Locomotives

Campionatul National de Fotbala American - Romania

0
212
Campionatul National de Fotbala American
Campionatul National de Fotbala American

Fotbal American: Cluj Crusaders vs Reșița Locomotives

Comunicat:

Sâmbătă, 24 septembrie, pe Arena Vasile Moga, Cluj Crusaders a întâlnit Reșița Locomotives.

Jocul a reprezentat un meci din a doua etapă a Campionatului Național de Fotbal American (CNFA) – ediția 2022.

Fotbal American

Până acum, Cluj Crusaders are victorie din prima etapă, împotriva Timișoara 89ers (30 la 27) și o înfrângere (0-19), în compania reșițenilor.

Unde putem vedea fotbal american?

Cel mai cunoscut campionat de fotbal american este NFL-ul american, dar există competiții și în Europa sau Asia. În România, campionatul național de fotbal american (CNFA) reunește șase echipe, iar Clujul este reprezentat de Cluj Crusaders. Fiecare echipă joacă câte un meci în compania celorlalte o dată la două săptămâni (acasă sau în deplasare), iar cele situate pe locurile 1-4 se vor califica în play-off și vor disputa semifinale și finale.

Rezultatele etapei a doua sunt:

Bucharest Titans-Mureș Monsters 14-48,

Cluj Crusaders-Reșița Locomotives 0-19 și

Bucharest Rebels-Timișoara 89ers 54-0.

În etapa următoare, Cluj Crusaders vor înfrunta Bucharest Rebels la București. Meciul va avea loc sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 17, pe Stadionul Metrorex, și va fi transmis live.

Fotbal American – Romania – Campionatul National 2022

Cum se joacă fotbalul american?

În esență, fotbalul american este un sport de contact în care echipa ce atacă (offense) are scopul de a avansa balonul oval în endzone-ul (terenul de țintă/suprafața de protecție) echipei adverse (defense). Echipa aflată în ofensivă are la dispoziție 4 încercări (atacuri) să avanseze 10 yarzi (~9,1 m), iar dacă reușește, va primi alte 4 încercări.

Câți jucători sunt pe teren?

Toate echipele care intră pe teren sunt formate din câte 11 jucători și, în mod uzual, fiecare club are câte o echipă dedicată fiecărei faze, schimbările în timpul jocului fiind nelimitate. Meciurile sunt arbitrate de o brigadă formată din 5 arbitri.

Cine câștigă?

Pe parcursul a 48 de minute (timp efectiv de joc) au loc atacuri și apărări succesive, ieșind învingătoare echipa care reușește să marcheze cele mai multe puncte.

Cum se marchează punctele?

Cel mai adesea, o echipă marchează 6 puncte prin touchdown, adică alergând cu mingea în endzone-ul advers (run) sau aruncând-o unui coechipier aflat în endzone-ul advers (pass). După fiecare touchdown are loc o conversie, prin care echipa care atacă poate câștiga 1 punct suplimentar, dacă se optează pentru un kickprintre buturi (transformare),sau 2 puncte suplimentare, dacă se optează pentru un nou atac, de la 3 yarzi de endzone-ul advers (~ 2,7 m). Se mai pot marca 3 puncte atunci când mingea este șutată printre buturi (field goal), 2 puncte atunci când defensiva pune la pământ, în endzone-ul echipei ce atacă, jucătorul ofensivei ce are mingea în posesie (safety).

Cum (re)începe meciul?

La începutul fiecărei reprize și după fiecare touchdown au loc jocuri în care intră echipele de kickși return (special teams). Echipa de kick va lovi mingea cu piciorul spre endzone-ul advers, iar echipa de return va prinde mingea și va încerca să avanseze cât mai mult cu ea. În mod normal, echipa ofensivă va începe să atace din locul în care a fost oprită echipa de returnsau din locul în care echipa defensivă proprie a oprit atacul advers.

Campionatul National de Fotbal American

Cluj Crusaders este un club sportiv fondat în 2010. Anual, sportivi ai Cluj Crusaders participă la competiții de powerlifting și formează singura echipa ce reprezintă Clujul în campionatul național de fotbal american.

Pentru juniori se organizează săptămânal antrenamente de flag football (non-contact). Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre practicarea acestor sporturi, puteți să interacționa cu membrii Cluj Crusaders pe Facebook (https://www.facebook.com/ClujCrusaders) sau Instagram (@clujcrusaders).

Echipamente Sportive - TAPAE.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here